Škocjan 51, 8275 Škocjan, tel.: 07 38 46 600 os-skocjan@guest.arnes.si

Sobota, 6. aprila 2024, se je za učence, ki se učijo nemški jezik, začela v nočnih urah. Zelo zgodaj smo se odpravili na strokovno ekskurzijo v Salzburg, ki je predstavljala nepozabno doživetje in pustila močan vtis na vse nas. Spremljali smo radovedne obraze mladih, ki so žareli od navdušenja in radovednosti ob spoznavanju novih krajev, kultur in jezikov. Ekskurzija je bila prava popotnica za učenje in raziskovanje zunaj šolskih klopi, obenem pa je nudila edinstven vpogled v zgodovino, umetnost in kulturo sosednje države.

Prvi postanek v rudniku soli v mestu Hallein je bil prava pustolovščina za naše učence. Vznemirljivo drčanje po lesenem toboganu po rudniku je vsem zagotovilo vznemirljivo izkušnjo in marsikdo si je zaželel še več lesenih toboganov. Ta adrenalinski izziv je bil odličen uvod v spoznavanje bogate zgodovine in pomena soli v regiji. Poleg rudnika soli smo vstopili tudi v keltsko vas.

Nadaljevali smo pot v mesto Salzburg, kjer smo se potopili v čarobno atmosfero njegovega središča. Občudovali smo mogočnost solnograške stolne cerkve (Salzburger Dom) in poslušali melodije mogočnih orgel, ki so nas popeljale v globine glasbene zgodovine. Sprehod po slavni žitni ulici (Getreidegasse) nas je pripeljal do Mozartove rojstne hiše (Mozarts Geburtshaus), kjer smo se poglobili v življenje in delo tega glasbenega genija. Sledil je obisk znanega Markartstega, ki nas je navdihnil k razmišljanju o pomenu ljubezni, ter očarljiv pogled na palačo Mirabell s svojim cvetličnim parkom in čudovitim razgledom na grad.

Seveda smo videli tudi originalne Mozartove kroglice, ki so modro-srebrne barve in zelo drage. Privoščili smo si navadne. Kako dobre so in kaj vsebujejo pa naj vsak bralec našega članka preveri sam, ker se splača. Informacij na spletu pa je tudi zelo veliko in se ob branju lahko veliko novega naučimo. Na poti smo si ogledali tudi kultni film Moje pesmi, moje sanje, ki so ga snemali v Salzburgu in okolici.

Med potovanjem smo spodbujali učence k uporabi nemškega jezika, ki smo ga prakticirali v vsakdanjih situacijah, pri nakupovanju spominkov, komunikaciji s tamkajšnjimi prebivalci in reševanju učnih listov. S prizadevanjem za sporazumevanje v tujem jeziku so učenci pokazali svojo odprtost do novih izkušenj, ki jo ponuja potovanje v tujino.

Strokovna ekskurzija nam je ponudila izjemno bogato in poučno potovanje, ki je poleg spodbujanja učenja nemščine in drugih tujih jezikov prinesla tudi številne nove vtise, izkušnje in spomine. Prepričani smo, da so se učenci iz te izkušnje vrnili bogatejši za nova znanja, z razširjenim obzorjem in neprecenljivimi izkušnjami, ki jih je mogoče pridobiti le izven šolskih klopi.

Na spodnjo povezavo lahko naložite slike iz Salzburga:
https://drive.google.com/drive/folders/1bvWoydPEitNishZHvxk0zyzGYyrW150A?usp=sharing

          

(Visited 243 times, 1 visits today)
Dostopnost