PEKA ŠMORNA
V petek, 23. 2. 2024, smo v šoli doživeli pravo kulinarično avanturo. Z učiteljico nemščine smo se odločili, da bomo dan popestrili s peko carskega praženca, preden se odpravimo na strokovno ekskurzijo v Avstrijo. Prav je, da poznamo tudi kakšno avstrijsko specialiteto in da preverimo, če je v sosednji državi res bolj puhast, kot pri nas.
Zavihali smo rokave in sledili navodilom v nemščini. Zabava se je pričela pri pripravi sestavin. Najprej smo zmešali rumenjake (der Dotter) in sladkor (der Zucker und Vanillezucker). Pa saj cuker zveni skoraj tako kot naš slovenski cukr. Potem smo stepli beljake (das Eiweiß) in jim dodali malo sladkorja. Uh, kako puhasto maso smo dobile. Potem ko smo čarale pri kuhanju, smo ugotavljale, da je priprave kar precej drugačna kot pri nas. Šmorn smo pekle v ponvi (die Pfanne) in v pečici (das Herd). Ob peki se je po šoli širil izjemen vonj, ki je polnil naše nosnice in komaj smo čakale, da se posladkamo.
Učenke smo se ob peki resnično zabavale, kar dokazujejo fotografije. Predlagamo, da šmorn poskusite speči še vi.
Dober tek!