Škocjan 51, 8275 Škocjan, tel.: 07 38 46 600 os-skocjan@guest.arnes.si

Čaša tvoja je življenje tvoje, vlivaj vanjo vsak dan dela dobra – so verzi Antona Aškerca, ki so prepletali osrednjo idejo letošnje občinske prireditve ob kulturnem prazniku v Škocjanu.

V uvodu smo prisluhnili slovenski in evropski himni, ki sta ju odpela šolski otroški in mladinski pevski zbor pod vodstvom g. Luke Lenarta.

Župan, g. Jože Kapler se je v nagovoru dotaknil pomena kulture in kulturnega vedenja v vsakodnevnem življenju, s kulturo so povezane vse pomembne vrednote, o katerih se je potrebno zamisliti in jih vzgajati tudi med mladimi.  Slavnostna govornica, ga. Klavdija Kotar, vodja Območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Novo mesto, je v svojem govoru navedla misli iz Trdinove bajke Kresna noč, ki nas opominja, kako pomembna je pri vzgoji ljubezni do slovenskega jezika tudi vloga in poklic učitelja. Na mlajše generacije smo dolžni prenesti zavest, da je slovenski jezik dragocen, kajti na njem temeljita naša kultura in naša država. Slovenska himna je večni opomnik in poziv k preseganju sebičnosti ter k zavzemanju za mir med narodi.

Prireditev sta prijetno povezovala osmošolka Nika Zajšek ter sedmošolec Mark Gornik. Mark se je vživel v najstnika, ki išče smisel in bistvo svojega življenja. Na poti iskanja mu pomaga vrstnica Nika, s katero skupaj obiščeta različne osebe. Vsakdo jima svetuje kaj drugega. Tako so se skozi nastope zvrstili otroci vrtca Radovednež s plesno-pevskim nastopom, tretješolci s harmonikarjem Jurijem Lekšetom, ki so pogumno zapeli in zaplesali folklorni venček plesov, deklamatorji Eva Zorko, Vid Jerman in Matevž Tršinar so prepričljivo nastopili z deklamacijo,  glasbenica Manca Pleterski je spretno ubirala tipke na šolskem pianinu. Šolski pevski zbor je program dopolnil s skladbo skupne Hazard Vsak je sam  ter uglasbeno Prešernovo Od železne ceste. Mladim veliko pomeni zabava, igra, pa tudi šport, ples, umetnost in prijateljstvo. Osmošolka Neža Pungerčar je v vlogi kmetice Marku na humoren način podelila nasvet, da je smisel življenja potrebno iskati tudi v kmečkem delu. Obiskovalci so bili navdušeni nad nastopom učencev osmega razreda, ki so deklamirali Povodnega moža, pogumna Urška – Larisa Žlogar se je prepustila plesu z odločnim povodnim možem – Gašperjem Giodanijem.  Deklamator Matic Dolenšek je zaokrožil nastop učencev z Aškerčevo Čašo nesmrtnosti, ki človeka ob vsakem času spodbuja k dobrim delom za soljudi in za domovino. Ob tem ne smemo pozabiti tudi likovnice, ge. Danijele Zupan Dežman, ki je izdela likovno podobo ozadja – čašo s kapljicami dobrih del. Svoje delo pa sta tudi tokrat odlično opravila učenca v tehniki (Žiga Kumljanc ter Maj Antič) z mentorjem Igorjem Pangrčičem, ki so skrbeli za ozvočenje.

Prireditev sta s tangom povodnega moža plesno obogatila plesalca Plesnega centra Dolenjske, Tia Stanišič in Anton Luštek. Za čudovit glasbeni zaključek so poskrbeli ubrani glasovi pevk skupine Vokalnih 5.

Ob koncu je svojo kapljico v »Čašo nesmrtnosti« dodala tudi gostiteljica, ravnateljica OŠ Frana Metelka Škocjan, ga. Janja Lesjak, ki se je zahvalila vsem nastopajočim. Poudarila je, da moramo biti ob priložnosti, ko praznujemo praznik slovenske kulture, predvsem hvaležni, vsem, ki so se v preteklosti trudili za ohranjanje slovenske kulture, jezika, domoljubja. Zaključila je, da vsak izmed nas nosi odgovornost za svoje življenje in da imamo vsak dan priložnost vlivati v svojo “čašo” – življenje, dobra dejanja.

Zapisala Tanja Luštek

(Visited 134 times, 1 visits today)
Dostopnost