Do zdaj smo tretji petek v novembru obeleževali dan slovenske hrane, ob katerem je po vsej Sloveniji potekal tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Po sklepu Vlade pa bomo po novem vsak tretji teden v novembru praznovali kot teden slovenske hrane. Prvo uradno obeleževanje tedna slovenske hrane bo tako potekalo letos od 11. do 17. novembra, v petek, 15. novembra, pa bomo kot osrednji dogodek tega tedna, izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk.
Teden slovenske hrane bo prispeval še k boljšemu sodelovanju vseh, ki so vključeni v verigo preskrbe s hrano in k boljši promociji slovenske hrane. Aktivnosti v tednu slovenske hrane bodo tudi prispevale k večjemu spoštovanju hrane ter naravnih virov, potrebnih za njeno proizvodnjo.
Letošnji tradicionalni slovenski zajtrk bo potekal pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«. Osrednja tema je zajtrk kot celota. Izpostavljamo torej vseh pet sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka (kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo slovensko sadje).
Izdana je bila brošura z naslovom Teden-slovenske-hrane_Recepti-z-okusi-Slovenije, na kateri lahko najdete tradicionalne recepte slovenskih jedi.
Več o dogajanju na lanskoletnem TSZ na naši šoli si lahko preberete na spodnji povezavi: TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK – šolsko poročilo
Več o Tradicionalnem slovenskem zajtrku si lahko preberete na: https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/
Nika Novak,
vodja šolske prehrane