Škocjan 51, 8275 Škocjan, tel.: 07 38 46 600 os-skocjan@guest.arnes.si

Metelkov dan: Dediščina kulturnih poti, mreženja in povezav

V četrtek, 10. 10. 2024, smo na Osnovni šoli Frana Metelka Škocjan, ki ponosno nosi svoje ime po Franu Metelku (1789−1860), slovenskem duhovniku,  slovničarju, gimnazijskem profesorju in prevajalcu šolskih in verskih knjig, znanem po svoji slovnici, izvedli kulturni dan Metelkov dan, ki ga vsako leto izvedemo v Tednu otroka in pod okriljem Dnevov evropske kulturne dediščin in Tedna kulturne dediščine. Tema letošnjega kulturnega dneva  je bila Dediščina kulturnih poti, mreženja in povezav, kar je krovna tema DEKD in TKD. Poudarek smo dali Kulturnim potem Sveta Evrope, pa tudi lokalnim kulturnim znamenitosti.

Na kulturnem dnevu so učenci od 1. do 3. razreda ustvarjali v heterogenih skupinah, in sicer v  štirih različnih delavnicah. Spoznali so bistvene značilnosti štirih Kulturni poti Sveta Evrope, ki potekajo skozi Slovenijo. Železnodobno donavsko pot so spoznali prek krajše pravljice, nato pa so v bližnjem gozdu gradili bivališča in poligone iz vej, listov in drugih naravnih materialov, ki so jih našli v gozdu. Z raziskovanjem življenja in  literarnih del Ele Peroci in Bine Štampe Žmavc so začutili pomen Poti pisateljic. Sprehod po Škocjanu je bil odlična priložnost spoznavanja naravne in kulturne dediščine domačega kraja. Ustvarjanje čebelnjaka lepih besed v secesijskem slogu pa je učence popeljajo po poti nove umetnosti.

Četrtošolci in petošolci so po terenskem delu, in sicer ogledu kulturnih znamenitosti Škocjana, sodelovali v štirih delavnicah: Metelčica – pisava, abeceda,  Dvoločni most čez Raduljo – izdelava, Pročelje stavbe – likovno ustvarjanje ter Zemljevid/načrt Škocjana (maketa) obiskanih kulturnih znamenitosti.

Učencem razredne stopnje so se pridružili tudi učenci Podružnice Bučka, ki so tako tkali prijateljske vezi z učenci matične šole. 

Učenci od 6. do 9. razreda so sodelovali v osmih dvajsetminutnih delavnicah, na katerih so spoznali naslednje poti: Metelkovo pot, Pot svetega Martina iz Toursa, Ciril-Metodovo pot, Pot ženskih pisateljic, Poti impresionizmov, Pot železne zavese, pot Rimski cesarji in Donavska vinska cesta ter Poti oljk.

Kulturni dan je bil obogatitev za učence, ki so skozi različne delavnice pridobivali nova znanja in veščine na področju umetnosti, kulture in zgodovine.

Irena Pleterski

fotografije: učitelji OŠ Frana Metelka Škocjan

(Visited 81 times, 4 visits today)
Dostopnost