Škocjan 51, 8275 Škocjan, tel.: 07 38 46 600 os-skocjan@guest.arnes.si

EVROPSKI DAN JEZIKOV

Dne 26. septembra obeležujemo Evropski dan jezikov. Evropski dan jezikov je namenjen:

  • opozarjanju javnosti o pomenu učenja jezikov in razširjanja nabora jezikov, ki se jih učimo, z namenom spodbujanja raznojezičnosti in medkulturnega razumevanja,
  • zavzemanju za bogato jezikovno in kulturno raznolikost v Evropi, ki jo je treba ohraniti in spodbujati,
  • spodbujanju vseživljenjskega učenja jezikov v šoli in izven nje, za potrebe študija, poklicnega dela, povečevanja mobilnosti ali za zabavo in izmenjavo.

V letu 2024 smo si za cilj zadali, pod motom »Jeziki za mir!«, prenesti sporočilo o enotnosti in razumevanju med različnimi jeziki ter spodbuditi ljudi, da aktivno prispevajo k rabi različnih jezikov kot sredstva za preseganje jezikovnih in kulturnih razlik.

V ta namen smo na osnovni šoli Frana Metelka Škocjan izpeljali različne dejavnosti. Kot prvo smo na šoli gostili deklico in dečka, ki sta sicer rojena v Sloveniji, a že od majhnih nog živita v Avstraliji. Učencem sta predstavila način življenja v Avstraliji, multikulturnost te države ter spodbudila k razmišljanju o podobnostih in razlikah med obema kulturama.  

Pri urah nemškega jezika (Natalija Kotar) in urah slovenskega jezika (Tanja Luštek) so učenci izdelali napise – slogane za mir, jih zapisali, narisali oziroma pobarvali na majice s kratkimi rokavi.

Pri urah slovenskega jezika (Irena Pleterski) in angleškega jezika smo učiteljice izpeljale delavnico socialnih veščin na temo POVEJMO DRUGAČE.

Sara Cizelj in Mateja Sladič sta z učenci posneli video o sporočilu letošnjega dneva jezikov. V posnetku so sodelovali učenci vseh triad kakor tudi podružnične šole Bučka, ki so odgovarjali na vprašanja v različnih jezikih otrok, ki obiskujejo našo šolo. Učenci so si posnetek ogledali na razrednikovih urah.

Kot pregled vseh dejavnosti pa smo učiteljice pripravile tudi razstavo izdelkov otrok, sloganov za mir.

Za ekipo zapisala: Darja Plut

 

(Visited 12 times, 1 visits today)
Dostopnost